Doorgaan naar content
PodcastFeed.nl

Muziek in je podcast | Hoe zit het juridisch / auteursrechten - Buma Stemra

Muziek in podcasts ligt vrij complex. Waar moet je op letten ?

Gebruik van door jezelf gecomponeerde muziek

Liggen de auteursrechten van de muziek volledig bij jezelf (omdat je bijv. zelf de muzikant en componist bent), dan is het eenvoudig - dan kun je deze muziek zonder problemen in je podcast gebruiken.

Gebruik van muziek in je podcast waar je NIET de rechten van bezit / Citaatrecht - NEDERLAND

Wil je gebruik maken van muziek waar je niet de rechten van bezit, dan moet je een onderscheid maken tussen: laat je een kort fragmentje horen, of laat je een (bijna) volledig nummer horen.

Korte muziek fragmenten als citaat in je podcast
Ook in podcasts bestaat er "citaatrecht": het recht een kort fragment te laten horen, om het te kunnen bespreken. Let op: het mag NIET uitsluitend ter versiering zijn: met andere woorden: het gaat erom dat het fragment inhoudelijk wordt besproken. Bijvoorbeeld: je podcast gaat over gitaar spelen en je laat enkele seconden uit een gitaarsolo horen van een bekende artiest - en je analyseert deze solo uitvoerig. De wet geeft helaas GEEN duidelijke regel wat de maximale duur van een fragment mag zijn. Het komt er op neer dat het fragment niet langer dan noodzakelijk mag zijn. Verder mag je de muziek niet vervormen of het een andere naam geven. Ook moet je duidelijk en volledig de bron vermelden.

De voorwaarden voor gebruik citaatrecht voor muziek in podcasts in het kort:

  1. Het muziek fragment moet inhoudelijk besproken worden

  2. Het muziek fragment mag niet langer duren dan noodzakelijk

  3. Het fragment moet in originele naam/vorm gebruikt worden

  4. Je moet duidelijk de bron vermelden.

Voldoe je aan alle voorwaarden van het citaatrecht, dan zou je het fragment dus kosteloos moeten kunnen gebruiken.

Volledige muziek nummers in je podcast
Het gebruik van volledige muzieknummers, in je podcast, waar je niet zelf de rechten van bezit, is erg lastig. Het grootste probleem op dit moment is dat je eigenlijk alleen de rechten voor Nederland correct kunt regelen. Dit kun je doen via BumaStemra

BumaStemra kijkt voor het tarief naar: inkomsten uit je podcast en aantal downloads. Verdien je aan je podcast minder dan 6.500 Euro (p/j) - en heb je minder dan 120.000 downloads (p/j), dan betaal je bijvoorbeeld 130 euro per jaar.

Ook bij SENA kun je recht voor een licentie voor gebruik in podcasts. Tarieven SENA gebruik muziek in podcasts

Bestaat je podcast voor maximaal 50% uit muziek, dan is een licentie via BumStemra aanbevolen.

Bestaat je podcast voor meer dan 50% uit muziek, dan is een licentie via SENA aanbevolen. SENA rekent 20% van de inkomsten + minimaal vast tarief van 114 euro (tot max. 80% muziek) en minimaal 229 euro per maand (meer dan 80% muziek).

Gebruik van muziek in je podcast - Hoe zit het INTERNATIONAAL / Geoblocking

Op dit moment zijn uitsluitend de rechten voor Nederland goed te regelen. Om te voorkomen dat je vanuit andere landen juridische issues krijgt (we zien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt), zou je je podcast voor andere landen dan Nederland moeten blokkeren (geoblocking). Met andere woorden: je podcast zou uitsluitend vanuit Nederland beluisterd moeten kunnen worden. Dit blocken gebeurt op basis van ip-adres. Het grote nadeel hiervan is dat je podcast waarschijnlijk ook niet opgenomen zal worden in de populaire podcast platformen als Google Podcasts, Spotify en Apple podcasts. Enkele radiostations die van van Geoblocking gebruikmaken, stellen de podcasts dan ook uitsluitend beschikbaar via hun eigen website - wat nadelig is voor het bereik van de podcast.