Doorgaan naar content
PodcastFeed.nl

Een podcast maken

Een goede professionele podcast maken kan best lastig zijn, waar begin je, hoe zorg je dat je volhoudt, waar moet je het over hebben? En dan heb je het nog niet eens over het opnemen van een podcast, het bewerken en uploaden. Er komt dus veel bij kijken.

Het format van een podcast

Het begint allemaal bij de format: wat is het onderwerp van de podcast. Mensen moeten direct kunnen begrijpen waarover de podcast gaat. Je bepaalt dus het onderwerp en de doelgroep die daarbij hoort.

Als je dat klaar hebt, kun je gaan denken over de naam van de podcast, de indeling van de podcast, de tone of voice die je wilt gebruiken, de intro en outro. Dit alles moet bij het onderwerp passen.

Een podcast opnemen

Dan begint het opnemen van de podcast. Ook hier moet je rekening houden met veel dingen:

De locatie waar je je podcast opneemt

Heb je een goede locatie waar het geluid goed tot z’n recht komt? Achtergrond geluiden zijn namelijk irritant. Wordt je niet gestoord op de locatie? Kan je op je locatie mensen uitnodigen om te interviewen?

Apparatuur

Goed geluid is heel erg belangrijk, een goede microfoon is dus belangrijk. En als je een interview houdt, hoe ga je dat doen? Heb je hiervoor een audiomixer nodig of ga je gebruik maken van Skype of Zoom. Ook dit geluid moet weer opgenomen worden.

Planning en structuur

Als je een aflevering opneemt, zorg dan dat je goed voorbereid bent: maak een draaiboek en bereid eventuele vragen voor. Heb je een goede structuur en opbouw voor je aflevering? Hou bij het opnemen de tijd ook in de gaten, dit kan je doen door een timer te zetten, je wilt namelijk niet verrast worden door de tijd.

Podcast editen

Je hebt een aflevering opgenomen, en nu moet je de aflevering editen. Zo kan je beginnen met een sneak preview te geven in het begin om de luisteraar nieuwsgierig te maken. Maar ook moet de intro toegevoegd worden, wellicht een stukje promotie en de outro.

Podcast hosten en publiceren

Vervolgens moet je podcast de wereld in, daar kunnen wij je bij helpen. Met PodcastFeed kan je jouw podcast hosten en publiceren naar alle platformen die je maar wilt. Dit stukje willen wij voor jouw zo gemakkelijk mogelijk maken.